Mikrobiota jelitowa występująca w naszym organizmie składa się ze wszystkich mikroorganizmów, które występują w jelitach. Składają się na nią między innymi bakterie, wirusy, drożdże, grzyby i inne mikroorganizmy. Równowaga zachowana między nimi stanowi podstawowe znaczenie dla zdrowia człowieka.
Do czego służy mikrobiota jelitowa i jakie ma funkcje?
Mikrobiota jelitowa jest niezwykle ważna do utrzymania zdrowia. Często jest nazywana „kolejnym organem”, o którym zapomniała współczesna medycyna. Jej główną funkcją jest metabolizowanie substancji z pożywienia. Substancje chemiczne, które są przez nią metabolizowane, mikrobiota wykorzystuje jako własny składnik budulcowy oraz czerpie z nich energię. Naszą mikrobiotę jelitową buduje zatem to, co jemy. Dlatego ważne jest, by przysłużyć się mikrobiocie poprzez dobre nawyki żywieniowe. Do diety warto wprowadzić dużo przetworów mlecznych (jogurt, maślanka), kiszonki warzywne i owocowe (kiszona kapusta, kiszone cytryny), surowe warzywa i owoce. Stąd bierze się również słuszność powiedzenia „jesteśmy tym, co jemy”.
Mikrobiota jelitowa jako klucz do odporności
Podczas metabolizmu mikrobioty jelitowej wytwarzają się również produkty uboczne, a wśród nich między innymi kwas mlekowy, który może pozytywnie oddziaływać na układ odpornościowy. Mikrobiota jelitowa poprzez właściwości ochronne nie pozwala na rozwój patogenów. Im korzystniejszy jest skład bakterii w układzie pokarmowym, tym większą mamy odporność immunologiczną.
Zła dieta, stres, przyjmowanie dużej ilości leków (najczęściej antybiotyków), nadmiar alkoholu itp. mogą przyczynić się do nierównowagi w jelitach, która ma swoją medyczną nazwę – dysbioza.
Dysbioza może prowadzić do takich zaburzeń, jak:
- AZS
- łuszczyca
- cukrzyca typu 2
- otyłość
- celiakia
- reumatoidalne zapalenie stawów
Współczesny tryb życia nie sprzyja nam w budowaniu odpowiedniego systemu immunologicznego. Warto zadbać o naturalny rozwój odporności, wpływając na mikrobiotę jelitową.
więcej: human-biome.com